Op deze pagina vindt u een keuze uit het ruime aanbod van freeware voor Windows, het is zeker niet het meest complete aanbod, maar in ieder geval een verzameling programma's die het werken met Windows leuker en makkelijker maken, en bovenal ze zijn gratis.

Leest tijdens het installeren goed wat er gevraagd wordt, daarmee voorkom je dat je allerlei nieuwe toevoegingen aan in je browsers taalkbalk krijgt of je startpagina ineens een ander adres heeft. De programma's op deze pagina bevatten GEEN spyware of adware maar hebben vaak wel standaard een aantal gesponsorde toevoegingen die je door op te letten tijdens de installatie hiervan kunt uitzetten.

Beveiliging     -     Onderhoud     -     Internet     -     Kantoor

Audio&Video     -     Grafisch     -     Overige Freeware  

Beveiliging

Rohos Mini Drive creëert een verborgen en versleutelde partitie op de USB flash drive geheugen. Deze gratis draagbare partitie encryptie tool kunt u werken met bestanden op de verborgen partitie zonder deze te openen met een speciaal programma. Degenen die megabytes van gevoelige bestanden op de USB-drive hebben en serieus bezig met de beveiliging van gegevens, kunnen hun USB-stick niet voorstellen zonder het verborgen volume dat wordt gemaakt met behulp van deze tool. Gemakkelijk te installeren, en gemakkelijk te gebruiken. Intuïtieve USB flash drive Setup Wizard herkent automatisch uw USB flash drive, en zet automatisch een versleutelde partitie op. Je hoeft alleen een wachtwoord voor de beveiliging in te voeren. Een klik - en je kunt je eerste bestand in de beschermde volume op te slaan. Encryptie is automatisch en on-the-fly. (XP/Vista/7)

AVG Free biedt gratis volledige, real-time bescherming van uw pc tegen virussen, wormen en trojaanse paarden! Dit complete en gebruikersvriendelijke anti-virus pakket beveiligt continu uw pc. (Windows 2000/XP/Vista/7)

  Avast Home Edition is een compleet anti-virus-pakket dat volwaardige bescherming biedt. Uw pc wordt constant beveiligd tegen virussen, spyware en rootkits. Bovendien heeft Avast ook een aparte mailscanner, zodat uw mail al gecontroleerd is op virussen voordat u de berichten leest. Verder beschermt Avast u als u aan het chatten bent via een instant messenger of als u bestanden uitwisselt via p2p-netwerken. (Windows 2000/XP/Vista/7)

Avira AntiVir Personal is een volwaardige anti-virus-oplossing die alle activiteiten op uw pc constant in de gaten houdt. Dit programma is  degelijkh en zonder overbodige toeters en bellen. Bij tests van anti-virus-software doet AntiVir het vaak erg goed en komt het meestal als een van de besten uit de bus. De software beschikt ook over rootkit-detectie en spoort dialers en Trojans op. Vanaf AntiVir 9 is bescherming tegen spyware ook ingebouwd. (Windows 2000/XP/Vista)

Comodo Internet Security is een gratis beveiligingspakket dat Comodo Firewall, Comodo AntiVirus en Defense+ integreert. Dus firewall en anti-virus in een oogopslag. De firewall van Comodo staat goed bekend, Comodo AntiVirus is echter betrekkelijk nieuw en nog niet uitvoerig getest door onafhankelijke testorganisaties. Moeilijk te zeggen of deze component een goede virusbescherming biedt. (XP/Vista/7)

Panda Cloud Antivirus is de nieuwe gratis virusscanner die gebruik maakt van the cloud, ofwel van de online rekenkracht en de database met malwarebeschrijvingen op de servers van producent Panda (die bekend is van de 'gewone' virusscanner Panda Antivirus). Hierdoor worden de pc's van gebruikers minder zwaar belast: het meeste werk vindt op online plaats en niet op de lokale pc. (XP/Vista/7)

Sunbelt Kerio Personal Firewall is een uitstekende firewall met zeer veel opties om uw pc te beveiligen. De software, die eind 2005 door Sunbelt is overgenomen van Kerio, beschermt uw pc tegen indringers en hackers van buitenaf, maar houdt ook een oogje in het zeil welke programma's op uw pc contact zoeken met internet. (Windows 2000/XP/Vista)

ZoneAlarm is de bekendste gratis firewall, die geroemd wordt om zijn gebruikersvriendelijkheid. De meldingen die ZoneAlarm geeft zijn duidelijk en u kunt altijd meer informatie opzoeken op de site van Zone Labs. (XP/Vista/7)

Online Armor Free is een uitstekende firewall die diverse manieren van bescherming biedt. Behalve dat natuurlijk in- en uitgaand verkeer gecontroleerd wordt is er ook nog een programmacontrole die de activiteit van applicaties in de gaten houdt. De beveiliging met Online Armor is hierdoor heel goed, maar u krijgt wel veel meldingen. (XP/Vista/7)

Spybot Search & Destroy is een oudgediende op het gebied van spywareverwijdering. Het programma verwijdert zeer veel spyware en adware (en daarmee onder andere ongewenste toegevoegde favorieten, veranderde startpagina, ongewilde zoekbalken en programma's die u bespioneren) en heeft bovendien nog vele handige extra functies. Spybot S&D is een zeer doeltreffend programma om spyware mee te dwarsbomen. U dient wel steeds handmatig updates op te halen en uw pc te scannen. (Windows 2000/XP/Vista)

Malwarebytes' Anti-Malware is een nieuw veelbelovend anti-spyware-programma. Malwarebytes' Anti-Malware doorzoekt met een snelle scan binnen een minuut of tien uw hele pc en verwijdert daarna gevonden spyware en andere malware. De effectiviteit van het programma wordt door velen geroemd. De gratis versie biedt geen real-time bescherming. (XP/Vista/7)

Er zijn veel anti-spyware programma's tegenwoordig en SUPERAntiSpyware is daar zeker een van de betere van, want het maakt zijn blufferige naam aardig waar. Als andere anti-spyware programma's een steekje laten vallen bij de verwijdering van spyware dan kan SUPERAntiSpyware vaak uitkomst bieden. De gratis variant biedt geen realtime bescherming. (XP/Vista/7)

Ad-Aware Free is de herziene nieuwe versie van de bekende anti-spyware software uit Zweden. Ad-Aware verwijdert allerlei vervelende spyware en adware van uw pc en is al jaren een populair gratis programma op dit gebied. Ook biedt de gratis versie nu beperkte real time bescherming tegen malware. (Windows 2000/XP/Vista/7)

Spyware Terminator is een van de weinige gratis anti-spyware programma's die ook realtime bescherming biedt, zodat uw pc continu beveiligd is. Verder is de (optionele) integratie met anti-virus programma ClamAV een pluspunt. Spyware Terminator is een veelzijdige spywareverwijderaar. Tijdens de installatie dient u wel goed op te letten voor de vele onnodige 'extraatjes' die aangeboden worden. (XP/Vista/7)

Naar Boven

Onderhoud

  Cobian Backup is een overzichtelijk, effectief en snel backup-programma dat ontwikkeld wordt door Luis Cobian (vandaar de naam). Met Cobian Backup kunt u automatisch elke dag, elke week, of welk tijdsinterval u maar wil, een reservekopie maken van uw waardevolle mail, documenten en andere bestanden. Deze automatische backup kunt u instellen via de Windows Taakplanner of u kunt Cobian Backup als een service op de achtergrond laten draaien. (Windows 2000/XP/Vista)

  Abakt is een Nederlands backupprogramma met heel veel mogelijkheden. U kunt op makkelijke wijze backups maken van al uw belangrijke bestanden en documenten. Met Abakt kunt u filters instellen om bepaalde bestanden wel of niet op te nemen in de backup. Abakt kan selecteren op bestandsnamen, -groottes, gewijzigd data, etc. (Windows 2000/XP)

SyncBack Freeware is een overzichtelijk backup-programma, waarmee u op eenvoudige wijze automatische backups van uw belangrijke bestanden en mappen kunt maken (en eventueel weer de backups kunt terugzetten). (Windows 2000/XP/Vista/7)

Defraggler is een handig defragmentatieprogramma van de makers van CCleaner. Door fragmentatie van harde schijven kan een pc merkbaar trager worden. Met Defraggler kunt u de hard disks van een computer weer defragmenteren en in goede conditie brengen. Defraggler doet dit zeer doeltreffend en is sneller in gebruik dan Windows Schijfdefragmentatie. (XP/Vista/7)

EasyCleaner Veelzijdige cleaner met diverse opties om uw register op te schonen. Ook om geschiedenis, tijdelijke bestanden en mru's te wissen. Heel gebruikersvriendelijk. (XP/Vista/7

CCleaner is een heel goed en snel programma om uw pc mee op te schonen. Met CCleaner kunt u tijdelijke bestanden, gebruikerssporen, cookies en internetsporen (onder andere surfgeschiedenis, ingetypte adressen en automatisch aangevulde woorden) van Internet Explorer, Opera, Firefox en Mozilla/SeaMonkey opruimen.Bovendien wist CCleaner mru-sporen (lijsten van laatst geopende bestanden) van heel veel programma's, onder andere: Kazaa, Adobe, Office, Windows Media Player, Real Player, Quick Time Player, Java en OpenOffice.org. Ook kan CCleaner index.dat bestanden en onnodige systeembestanden verwijderen.CCleaner heeft tevens een ingebouwde goede en supersnelle registry cleaner, die foutjes in het Windows register opspoort en herstelt!  De software bevat de optie om tijdelijke bestanden en sporen veilig te wissen (secure file deletion: de bestanden worden meerdere malen overschreven waardoor ze niet teruggevonden kunnen worden).Verder heeft CCleaner nog wat handige tools om software mee te deïnstalleren en het startmenu te bewerken.
Al met al is CCleaner een razendsnelle allround cleaner die beschikt over een handige automatische updatefunctie.
NB Bekijk eerst welke bestanden u weggooit met CCleaner (CCleaner is een veilig opruimprogramma, maar soms wilt u geen wachtwoorden of cookies weggooien) (Windows 2000/XP/Vista)

Naar Boven

Internet

Firefox is veilig, gebruikersvriendelijk en compleet en is een van de beste browsers die er bestaat. Uw surfervaring zal een stuk rijker worden als u overstapt van Internet Explorer naar deze excellente gratis browser van de Mozilla Foundation. (Windows 2000/XP/Vista/7)

Google heeft zijn eigen browser gemaakt, genaamd Chrome. Google Chrome is een open source browser die voortbouwt op de technieken van Safari's Webkit. De browser moet vooral snel en gestroomlijnd zijn en heeft de beschikking over de meeste functies die de concurrentie ook heeft. Chrome heeft in de stabiele versie nu ook extensies. (XP/Vista/7)

SeaMonkey (voorheen Mozilla Suite) is het open source totaalpakket van de Mozilla Foundation. Het bevat een browser, mail- en newsprogramma en een html-editor. Mozilla Suite was de van de grond af aan opnieuw ontwikkelde versie van Netscape. Daarvan zijn later Firefox, Thunderbird en Kompozer afgeleid. Het SeaMonkey pakket is vrij groot en minder gebruikersvriendelijk dan de losse componenten.  (Windows 2000/XP/Vista/7)

Safari was altijd al de vaste browser voor Apples besturingssysteem Mac OS X. Voor Windows was echter nog geen versie beschikbaar. Tot 2008: toen zag de eerste stabiele Safari voor Windows het levenslicht. Een concurrent voor Internet Explorer en Firefox was geboren. Safari wordt geroemd om zijn snelheid. (XP/Vista/7)

Thunderbird is een zeer veilig, gebruikersvriendelijk en compleet mail- en nieuwsprogramma. Het zusje van Firefox is uitgerust met een uitstekend zelflerend spamfilter en Nederlandstalige spellingcontrole (ook spellingcontrole terwijl u typt: net als bij tekstverwerking). Thunderbird heeft alles wat u van een modern mailprogramma mag verwachten en vormt een goed alternatief voor Outlook Express. (Windows 2000/XP/Vista/7)

Incredimail is een zeer veilig, gebruikersvriendelijk en compleet mailprogramma. Het is uitgerust met een uitstekend spamfilter en Nederlandstalige spellingcontrole. Incredimail heeft alles wat u van een modern mailprogramma mag verwachten en vormt een uitstekend alternatief voor Outlook Express. (Windows 2000/XP/Vista/7)

EssentialPIM Free is een uitgebreide agenda en kalender (Personal Information Manager = PIM) die de beschikking heeft over de volgende functies: agenda, taken, notities, contacten en  e-mail. (Windows 2000/XP/Vista/7)

Pegasus Mail is een van de oudste nog bestaande mailprogramma's. De ontwikkeling ervan begon al in de prehistorie van het internet: in 1990. Voor de opkomst van Outlook (Express) was Pegasus Mail ook een van de meestgebruikte mailclients. Nu is dit veelzijdige programma ten onrechte wat in de vergetelheid geraakt. (Windows 2000/XP/Vista/7)

Spamihilator heeft een Lerend spamfilter (Bayesiaans) dat daardoor veel effectiever is dan blokkeerlijsten. Het filtert al snel 95% van de spam uit uw mail (u moet wel helpen bij dit leerproces)! Werkt samen met bijna alle pop3 mailclients, Spamihilator heeft ook een Outlook add on, Zeer gebruikersvriendelijk en past automatisch de settings van uw mailprogramma aan, Een Nederlands taalpakket is hier te downloaden (of in te stellen onder Settings | Language | New Language packs 'Check now!'), NB: Spamihilator moet eerst leren wat wel en geen spam is. U moet dus regelmatig de 'prullenbak' van Spamihilator controleren op ten onrechte als spam geclassificeerde mail - en deze terugzetten! En in het 'trainingsgebied' kunt u Spamihilator leren wat wel of niet ongewenste mail is. (Windows 2000/XP/Vista/7)

AMSN is een prettige MSN-kloon. Mogelijkheid om meerdere chatsessies in tabbladen te openen. Optie om schijnbaar offline in te loggen. 'Nudge', bestandsoverdracht en webcam mogelijk. Lichte, snelle instant messenger. (Windows 2000/XP/Vista/7)

Pidgin is de nieuwe naam van Gaim, de multifunctionele instant messenger waarmee u kunt chatten met mensen via MSN, ICQ, of Yahoo. Pidgin is snel, zonder reclame en werkt op meerdere netwerken. U kunt met Pidgin inloggen op meerdere accounts zodat u tegelijkertijd met vrienden die verschillende netwerken gebruiken kunt chatten. Ook kunt u instellen dat u schijnbaar off line bent of onzichtbaar voor anderen als u inlogt. (Windows 2000/XP/Vista/7)

LimeWire het beste peer to peer programma (bestanden uitwisselen) zonder spyware. NB: klik telkens op 'Later' als LimeWire bij het opstarten vraagt of u wilt opwaarderen naar LimeWirePro (de betaalde versie). Dan kunt u LimeWire gratis blijven gebruiken. NB: het is verboden om materiaal waar copyright op zit te downloaden of aan te bieden met file sharing programma's! (Windows 2000/XP/Vista/7)

FrostWire is een kloon van LimeWire. Maar wel een verbeterde kloon! Met FrostWire kunt u namelijk precies hetzelfde als met LimeWire en meer. Gratis muziek, foto's, films en software downloaden via het Gnutella P2P-netwerk is nog nooit zo makkelijk geweest. Een aanrader voor LimeWire liefhebbers die niet willen betalen voor de Pro-versie. (Windows 2000/XP/Vista/7)

µTorrent  is een klein en snel torrent-programma dat weinig geheugen gebruikt. Met µTorrent kunt u muziek, video's en meer downloaden. Het biedt meer opties dan BitTorrent en heeft een mooiere interface. Als u meer controle wilt over uw torrent-downloads is dit uw programma. (Windows 2000/XP/Vista/7)

BitTorrent is het oorspronkelijke programma van de bedenker van het torrent-protocol, Bram Cohen. Tegenwoordig is BitTorrent een aangepaste versie van µTorrent en kunt u gezien de onnodige extraatjes die BitTorrent meelevert (onnodige zoekwerkbalk en Windowsservice genaamd DNA die op de achtergrond draait). (Windows 2000/XP/Vista/7)

Naar Boven

Kantoor

OpenOffice.org is een compleet en gratis Nederlandstalig kantoorpakket, met Nederlandse spellingcontrole, dat een volwaardige vervanger van Microsoft Office (Word, Excel en Powerpoint) is. Met OpenOffice.org kunt u probleemloos al uw bestaande Word-, Excel-, Powerpoint- en WordPerfect-documenten openen, bewerken en opslaan. (Windows 2000/XP/Vista/7)

AbiWord is een gebruikersvriendelijke en snelle tekstverwerker. De software heeft Nederlandstalige spellingcontrole (die u wel apart moet downloaden, of u moet deze optie tijdens de installatie aanvinken) en is compatibel met Microsoft Word documenten. AbiWord bevat alle mogelijkheden die u van een volwassen tekstverwerkingsprogramma mag verwachten, maar is wel minder uitgebreid dan Microsoft Word of OpenOffice.org. (Windows 2000/XP/Vista/7)

Adobe acrobat reader is de standaard reader, erg uitgebreid programma maar ook een groet en log programma, wat veel tijd nodig heeft om op te starten op "oudere" computers en hiervoor zijn betere alternatieven. (Windows 2000/XP/Vista/7)

Foxit PDF Reader is een prima programma om uw PDF-bestanden mee te bekijken. Het is een eenvoudige, lichte PDF reader. Daardoor laadt Foxit PDF Reader veel sneller dan het uitgebreide maar trage Adobe Reader. (Windows 2000/XP/Vista/7)

Sumatra PDF is een vederlichte pdf viewer. Wie Adobe Reader te zwaar en traag vindt kan Foxit Reader proberen. Maar voor wie een nog lichter programma wil om pdf'jes te bekijken is Sumatra PDF de ideale software. Behalve het razendsnel bekijken van PDF bestanden heeft Sumatra PDF weinig extra functies. (Windows 2000/XP/Vista/7)

Na installatie van PDF Creator kunt u vanuit bijna elk programma via het menu bestand | afdrukken een document converteren naar de PDF-bestandsindeling. PDF Creator werkt als een virtuele printer: u drukt de bestanden niet af, maar slaat ze op als PDF. (Windows 2000/XP/Vista/7)

Na installatie kunt u vanuit bijna elk programma via het menu 'Bestand | Afdrukken' een pdf'je maken met PrimoPDF. PrimoPDF werkt als virtuele printer: u kiest bij het afdrukken PrimoPDF als 'printer' en slaat het bestand op als PDF. PrimoPDF biedt verder de mogelijkheid om de PDF-kwaliteit in te stellen geoptimaliseerd voor print, scherm of ebook. (Windows 2000/XP/Vista/7)

Als u een document met iemand wilt delen, dan is een pdf-document hiervoor het aangewezen documentformaat. U weet dankzij pdf zeker dat hetgeen u op uw scherm ziet ook door de ontvanger wordt gezien. Met doPDF kunt u vanuit ieder programma pdf-documenten maken. Het programma doPDF installeert een virtuele printer waarmee u documenten vanuit ieder programma kunt afdrukken naar pdf. Zo wordt pdf-ondersteuning mogelijk in ieder programma waarmee u kunt printen. Qua instellingen hebt u verder niet veel mogelijkheden. Het is enkel mogelijk om het papierformaat en de afdrukresolutie in te stellen. Wel kunt u na een afdrukopdracht aangeven in welke map het pdf-document opgeslagen moet worden.doPDF werkt prima en voegt (heel prettig!) geen reclame toe aan het pdf-document. U hebt de mogelijkheid om lettertypen in te sluiten, zodat u zeker weet dat iedereen de documenten in beeld krijgt zoals u het bedoeld hebt. (Windows 2000/XP/Vista/7)

Er bestaan heel veel gratis programma's waarmee u zelf pdf'jes kunt maken. Helaas bieden alleen de commerciële programma's ook de omgekeerde mogelijkheid; het converteren van pdf naar Word. Nou ja, boden, want nu is er Free PDF To Word Converter. En wat voor een converter! Stop er een pdf-document in en er rolt een keurig opgemaakt Word-document uit. Dat klinkt simpel, maar het behouden van de opmaak van het origineel is zeer lastig. Dit programma levert echter, zelfs in complexe situaties, een knappe prestatie en doet het regelmatig beter dan sommige commerciële sofware. (XP/Vista/7)

Naar Boven

Audio&Video

Foobar2000 is een uitstekende, zeer uitgebreide muziekspeler die bijna alle bestandsindelingen afspeelt en weinig geheugen gebruikt. Het programma heeft ook een tag editor om titelgegevens te bewerken en de mogelijkheid om playlists te maken. foobar2000 haalt titels van cd's op bij Freedb (als u een internetverbinding heeft natuurlijk). (Windows 2000/XP/Vista/7)

VLC media player is een zeer goede mediaspeler die bijna alle audio- en videobestandsindelingen afspeelt (o.a. avi, mpeg, asf, wmv, mov, real, wma, mp3, ogg en aac). De speler is ook geschikt om streams (internet radio), audio cd's en dvd's af te spelen (zie hier een lijst met alle features). Verder heeft VLC uitgebreide instellingen om ondertitels van dvd's te detecteren. Zo kunt u met één snelle mediaspeler, in plaats van meerdere, bijna alle audio- en videobestanden zonder problemen bekijken en beluisteren. (Windows 2000/XP/Vista/7)

MPlayer was altijd al dé mediaspeler onder Linux. Deze veelzijdige audio- en videospeler kan bijna elke denkbare bestandsindeling afspelen. Wmv, mov, avi, real, asf, mpeg, mp3, wav, ogg, wma en noem maar op. Ook dvd's, cd's en vcd's kunt u ermee bekijken en beluisteren. Heel handig: u heeft maar één mediaspeler nodig in plaats van meerdere om alles af te kunnen spelen. En MPlayer is bovendien veel sneller dan standaard mediaspelers. (Windows 2000/XP/Vista/7)

Winamp is een van de bekendste mediaspelers die er bestaat. Niet ten onrechte, want deze gebruikersvriendelijke en veelzijdige media player speelt bijna alle bestandsindelingen af. Met name de zeer uitgebreide audiospeler, met onder andere een jukebox, playlist editor en de mogelijkheid om internet radio te luisteren, spreekt tot de verbeelding. Maar Winamp is ook geschikt om videobestanden af te spelen. (Windows 2000/XP/Vista/7)

`Deepburner is een prima gratis cd en dvd brander, een van de beste gratis brandprogramma's , Voor het branden van audio-cd's (muziek), iso's, data-cd's en data-dvd's , Ondersteunt meerdere sessies op één cd-rom, Ook om bootable of autorun-cd te maken, Ondersteunt CD-R / CD-RW / DVD-R / DVD+R / DVD-RW / DVD+RW / DVD-RAM. NB: Deepburner Free heeft geen cd ripper ingebouwd (kan niet on the fly branden). (Windows 2000/XP/Vista/7)

CDBurnerXP is goede, prettig uitziende, brandsoftware. U kunt er audio cd's, data cd's en iso's mee branden. Het programma is bovendien geschikt voor het branden van data dvd's en bepaalde video-dvd's. CDBurnerXP is een gebruikersvriendelijke en allround brander. (Windows 2000/XP/Vista/7)

Eindelijk is er dan een gratis cd en dvd brander die bijna alles kan. En InfraRecorder, zoals deze alleskunner heet, ziet er ook nog eens goed uit. Het is een eenvoudig maar doeltreffend programma om cd's en dvd's te branden. Ook voor video-dvd's en in het Nederlands. (Windows 2000/XP/Vista)

Van oorsprong is ImgBurn alleen voor het branden van image-bestanden. Tegenwoordig is het een compleet en veelzijdig brandprogramma waarmee u ook audio, video en data cd's en dvd's kunt branden. (Windows 2000/XP/Vista/7)

Any Video Converter is een zeer gebruikersvriendelijk programma om video's om te zetten in een ander formaat. Filmpjes kunnen geconverteerd worden zodat ze geschikt zijn voor gebruik op bijvoorbeeld een iPod, PSP, mobiele telefoon of MP4-speler. Any Video Converter kan bovendien meerdere video-filmpjes tegelijk omzetten. Zeer veel video-formaten worden ondersteund en ook conversie van online YouTube-filmpjes is mogelijk. (Windows 2000/XP/Vista/7)

VirtualDub is een video-editor waarmee u eenvoudige bewerkingen op avi- en mpeg-bestanden kunt uitvoeren. Maar VirtualDub is vooral handig als video capture software. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om zelf met een webcam, of via de videokaart van uw pc, een videoclip op te nemen en daarna te bewerken. Ook kunt u een videoband of audiotape kopiëren (dub is een kopie maken). (Windows 2000/XP/Vista)

Blender is een professioneel programma voor animatie en 3D-modeling dat gebruikt is voor diverse speelfilms. De software is zeer uitgebreid en daardoor wel behoorlijk complex in het gebruik. Absoluut voor gevorderden. (Windows 2000/XP/Vista/7)

Dvd Shrink maakt eenvoudig een backup van uw dvd, zodat u altijd een reserve kopie heeft van een dvd. Dvd Shrink maakt een compressie van uw dvd en werkt volautomatisch. Het is nog nooit zo makkelijk geweest om een dvd te backuppen. NB: het rippen van beveiligde dvd's is in veel landen niet legaal! Van dvd's waar copyright op zit mag u alleen een backup voor eigen gebruik maken! (Windows 2000/XP/Vista/7)

Met het dj-programma Mixxx kunt u muziek afspelen op twee virtuele draaitafels waarbij het programma de afspeelsnelheid kan aanpassen zodat bij crossfaden de beats synchroon lopen. Mixxx kan daarbij uit de voeten met mp3, flac, ogg, aiff en wav. Ook kunt u stukjes achteruit spelen en biedt Mixxx de mogelijkheid de mixen op te nemen en werkt het programma samen met midi-apparatuur, consoles, speciale draaitafels en cd-spelers (Hercules, Serato, Traktor, enzovoort). Naast een Windows-versie zijn er ook een Mac- en een Linux-versie.(XP/Vista/7)

Het heeft even geduurd, maar eindelijk begint er wat keuze te komen in het productaanbod voor het converteren van hd-video. AVCHDCoder is een heel fraai programma voor deze klus en: het is nog van vaderlandse bodem ook. Waar veel conversieprogramma's zich beperken tot het converteren van materiaal in hd-kwaliteit naar beeld van een lagere resolutie voor dvd en/of draagbare apparaten, zet AVCHDCoder bronmateriaal in allerlei hd-formaten (wmv, mkv, m2ts) om naar avchd. Daarbij kunt u kiezen uit verschillende standaardgroottes zoals dvd5 of -9 en bd25 of -50 zodat u het gecodeerde resultaat op een geschikte schijf kunt branden. Ook zelfgekozen groottes zijn mogelijk; handig voor bijvoorbeeld usb-sticks. AVCHDCoder kan uit de voeten met verschillende ondertitelingssporen én, nog belangrijker, met verschillende audiobronnen. Het is daarom ook handig om dts om te zetten naar een gangbaarder soort audio.(XP/Vista/7)

In iedere muziekverzameling duiken ze op: dubbele nummers. Dat is zonde, want het kost veel ruimte, zeker op een iPod bijvoorbeeld. Gelukkig kunnen de meeste muziekprogramma’s deze dubbele nummers zonder problemen herkennen, maar het gaat ook heel vaak mis.
Vaak dienen de nummers exact gelijk te zijn en identieke muziekinformatie te bevatten. Dat is meestal niet het geval als het tweede nummer van bijvoorbeeld een verzamel-cd komt of een andere bron heeft. Similarity is daar de oplossing voor. Het programma geeft in een percentage aan in welke mate de nummers met elkaar overeen komen. Dat zoekt makkelijk naar vergelijkbare muziek, maar dubbele nummers worden er helemaal snel uitgepikt. De werking van Similarity is reuze eenvoudig. Voeg de mappen met de muziekbestanden toe na het starten en wacht tot het programma een analyse heeft uitgevoerd. Dat kan een behoorlijke tijd in beslag nemen. Bij het resultatenscherm worden de nummers getoond die vergelijkbare nummers hebben. Als het percentage maar een paar procent is, dan gaat het zeker om een ander nummer. Boven de 80 procent begint het er sterk op te lijken, maar kan het bijvoorbeeld nog steeds een cover zijn. Onder de rechtermuisknop zit een afspeelknop om de beide bestanden te kunnen beluisteren. Mochten ze overeenkomen, dan kunt u met dezelfde rechter muisknop direct het dubbele bestand verwijderen. Similarity werkt met geluidsbestanden in de formaten mp3, wma, ogg, wav, flac, ape, wv en mpc. De enige veelvoorkomende die in het rijtje ontbreekt, is het door iTunes gebruikte aac-formaat. Dergelijke nummers worden niet herkend.
(XP/Vista/7)

 

Naar Boven
 

Grafisch

Irfanview is een uitstekend programma om foto's bij te werken (vergroten, verkleinen, roteren, kleurcorrectie, filters etc.), te bekijken en films af te spelen. Ook voor slideshows en screenshots. Fotobewerker en beeldviewer in één! Veel gebruikt bij cursussen fotobewerking. (Windows 2000/XP/Vista/7)

Picasa is het uitstekende en zeer gebruikersvriendelijke fotobeheerprogramma van Google. Als u Picasa voor het eerst start dan zoekt en rubriceert het programma alle foto's en afbeeldingen die op uw pc staan. Handig als u veel foto's verspreid over uw pc heeft staan.Behalve foto's beheren, kunt u ze ook bewerken met Picasa. Het programma is niet een van de uitgebreidste foto-editors, maar wel de makkelijkste. Basisbewerkingen als bijsnijden, rechtzetten, contrast, helderheid en kleur instellen, rode ogen retoucheren en een aantal effecten (zoals sepia, zwart-wit etc.) behoren tot de mogelijkheden. Een grappige functie is de 'ik doe een gokknop' om de kleur en helderheid van foto's met één klik bij te werken. (Windows 2000/XP/Vista/7)

PhotoFiltre is een zeer goede, uitgebreide foto-editor met een gebruikersvriendelijke interface. Het programma beschikt over alle standaardfuncties om afbeeldingen te bewerken en foto's te retoucheren. Bovendien kunt u nog plugins downloaden voor extra effecten.Met PhotoFiltre kunt u helderheid, contrast, kleur, verzadiging en gamma correctie aanpassen. Ook bevat het fotobewerkingsprogramma tientallen artistieke filters, zoals waterverf, pasteltinten, Indische inkt, pointillisme, en puzzelstukjes.Verder kunt u verschillende soorten selecties maken en heeft u diverse tekengereedschappen (zoals toverstokje, pipet, spuitbus, nevel, kloon- en uitsmeerinstrumenten) en penselen tot uw beschikking.PhotoFiltre is aan te bevelen voor mensen die GIMP te ingewikkeld vinden en ook met iets minder opties toekunnen. (Windows 2000/XP/Vista/7)

GIMP (GNU Image Manipulation Program) is het meest uitgebreide en beste gratis programma voor beeldbewerking. Deze oorspronkelijk voor Linux ontwikkelde software is ook al jaren beschikbaar voor Windows en Macintosh en kan op veel onderdelen de concurrentie aan met het alombekende (en dure) Photoshop. Als u geen professioneel grafisch ontwerper bent dan kunt u waarschijnlijk prima uit de voeten met GIMP. GIMP bevat zeer veel opties voor de bewerking van foto's en beelden. Een kleine greep uit de vele mogelijkheden. Natuurlijk kan GIMP de volgende bewerkingen uitvoeren op afbeeldingen:
- vergroten/verkleinen, roteren en bijsnijden, kleur/helderheid aanpassen, retoucheren, uitgummen, airbrush, penselen, selecteren op kleur, vorm, hoeken meten enz.Verder kunt u met GIMP werken met lagen en sjablonen en heeft u tientallen filters en scripts tot uw beschikking om allerlei effecten te bewerkstelligen. Zo kunt u onder andere lichteffecten en schaduwen aanbrengen, afbeeldingen vervormen en bepaalde stijlen toepassen op een foto (kubisme, impressionisme, Van Gogh, olieverf, sepia etc.). Ook kunt u uit verschillende randen en lijstjes kiezen en bijvoorbeeld koffievlekken op een foto 'morsen'.Een schermafdruk (screenshot) maken is mogelijk met GIMP en u kunt plaatjes rechtstreeks importeren vanuit uw scanner of digitale camera.Met GIMP kunt u verder zelf logo's, knoppen (buttons) en afbeeldingen maken - voor op uw website bijvoorbeeld. Deze handige functie zit enigszins verborgen onder Xtns | Script-fu.De interface van GIMP is wel even wennen. En doordat GIMP zo uitgebreid is zitten sommige mogelijkheden nogal verstopt. Het is dus even zoeken om alle functies te ontdekken, maar dan heeft u ook wat. Het is aan te raden om ook eens een kijkje te nemen bij de (Nederlandse) cursussen en handleidingen, om het volledige potentieel te leren benutten.
(Windows 2000/XP/Vista/7)

Paint.NET is open source software voor beeld- en fotomanipulatie. Het programma biedt een eenvoudig te gebruiken interface die alle standaard bewerkingsfuncties ondersteunt. Daarnaast kunt u met Paint.NET ook gebruik maken van lagen met transparantie en laagaanpassingen. Mensen die meer mogelijkheden willen dan de standaard Paint-software die bij Windows geleverd wordt, maar niet zulke uitgebreide toepassingen nodig hebben als Gimp kunnen het beste Paint.NET eens proberen. (XP/Vista/7)

AndreaMosaic is freeware waarmee u een mozaïekafbeelding kunt maken van meerdere foto's. AndreaMosaic maakt automatisch een mozaiek aan van een door u geselecteerde afbeelding. Tevens kunt u aangeven welke collectie van uw eigen digitale foto's daarvoor gebruikt moet worden. Het programma laat zich vrij eenvoudig bedienen. U kunt onder meer gemakkelijk het aantal tegels selecteren waaruit het mozaïek wordt opgebouwd en de grootte van het totale mozaïek. U kunt er zelfs voor kiezen om automatisch beelden uit een AVI videofilm in een mozaïek te gebruiken. Dit gratis programma is een aanrader voor iedereen die eens iets bijzonders wil maken met zijn digitale foto's. (Windows 2000/XP/Vista/7)

Gratis fotosoftware te kust en te keur, maar zo uitgebreid als Photo Pos Pro hebben we niet eerder gezien. Het komt qua mogelijkheden aardig in de buurt van Photoshop Elelements met zijn gigantische collectie bewerkings- en tekengereedschap, met zijn lagen, zijn ruime aanbod aan filters en zijn uitgebreide collectie sjablonen voor collages, wenskaarten, visitekaartjes, webpagina's enzovoort. En... Photo Pos Pro is ook nog eens lekker snel, dus een absolute aanrader. Let op dat het programma een toolbar en een andere startpagina wil installeren. Dit kunt u straffeloos uitschakelen.(XP/Vista/7)
 

Naar Boven

Overige Software

EASEUS Partition Master Home Edition is een all-in-one-schijfpartitie management toolkit. Hiermee kunt u partitie(s) uitbreiden, met name voor systeem-station, problemen met te weinig schijfruimte oplossen. Schijfruimte is gemakkelijk te beheren onder Windows 2000/XP/Vista/Windows 7 (Alleen voor 32 bit). De meest populaire harde schijf management functies worden samengebracht met krachtige bescherming van gegevens, waaronder: Partition Manager, Partition Recovery Wizard en Disk & Copy Partition Wizard. (Windows 2000/XP/Vista/7)
 

StartUpMechanic met dit programma kun je zelf zien wat er allemaal met Windows opstart en of dat noodzakelijk is. Je kunt ze dan makelijk uit de opstart verwijderen. Ook waarschuwd dit programma als een programma zich toevoegd aan het opstartmenu. (Windows 2000/XP/)

Hoe meer software u installeert, hoe meer kleine applicaties tijdens het opstartproces worden geladen. Bij sommige programma’s en drivers ziet u niet eens dat ze tijdens de opstart van de Windows-sessie worden ingeschakeld. Met Quick Startup beheert u op eenvoudige manier alle opstartbestanden zodat het boot-proces van uw systeem sneller verloopt.(Windows 2000/XP/Vista/7)

IZArc is een uitstekend en compleet in- en uitpakprogramma dat zeker niet onderdoet voor het betaalde WinZip. De software ondersteunt alle bekende archiefbestandsindelingen - en kan meer. (Windows 2000/XP/Vista/7)

7-Zip is een in- en uitpakprogramma dat de grootste compressie biedt van alle bestaande ZIP-software (als het gebruikmaakt van zijn eigen 7z-bestandsindeling). Als een bestand zo klein mogelijk moet zijn voordat u het bijvoorbeeld per mail verstuurt dan kunt u beter 7-Zip gebruiken dan WinZip of WinRAR.7-Zip ondersteunt de volgende bestandsindelingen: Inpakken en uitpakken: 7z, ZIP, GZIP, BZIP2 en TAR Alleen uitpakken: CAB, ARJ, LZH, CHM, Z, CPIO, RPM en DEB. (Windows 2000/XP/Vista/7)

Naar Boven

 

Free counter and web stats